miercuri, 7 ianuarie 2015

civil.promisiune bilaterala.nulitate



Acţiune în constatarea nulităţii contractului de vânzare-cumpărare. Condiţii şi efecte.

Promisiune de vânzare-cumpărare. Înstrăinarea bunului către altă persoană

Cuprins pe materii: Drept comercial. Contracte

Index alfabetic: acţiune în constatarea nulităţii absolute

- promisiune de vânzare-cumpărare

- contract de vânzare-cumpărare

- prezumţia de bună-credinţă

 

Codul civil de la 1864, art. 1075

În cazul în care promitentul-vânzător dintr-un antecontract de vânzare-cumpărare încheie contractul de vânzare-cumpărare cu o altă persoană decât promitentul-cumpărător, iar acesta din urmă formulează acţiune în constatarea nulităţii absolute a contractului astfel încheiat prin care invocă frauda la lege, prezumţia de bună-credinţă a cumpărătorului trebuie să fie analizată prin raportarea acesteia la dreptul dobândit de promitentul-cumpărător prin actul încheiat, respectiv un drept de creanţă, iar nu un drept asupra imobilului ce urma a fi vândut.       

Promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare nu are ca efect transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului, dând naştere doar unei obligaţii de a face – aceea de a încheia în viitor contractul de vânzare-cumpărare – astfel încât, în caz de nerespectare a ei de către una dintre părţi, cealaltă parte poate cere doar despăgubiri, conform art. 1075 C. civ.

 

Secţia a II-a civilă, Decizia nr. 2668 din 24 septembrie 2014

 

Prin sentinţa civilă nr. 955 din 29 martie 2013, Tribunalul Specializat Cluj a admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamantele SC A. SRL prin lichidator judiciar CII G.M.L. şi C.A., în contradictoriu cu pârâţii SC A.B. SRL prin lichidator judiciar S. SPRL, M.Ş.R. şi S.A.M., şi s-a constatat nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 398/29 ianuarie 2008, contract încheiat între pârâta SC A.B. SRL, în calitate de vânzătoare, şi pârâţii persoane fizice. Totodată, s-a dispus radierea dreptului de proprietate al pârâţilor M.Ş.R. şi S.A.M. din cartea funciară, fiind obligaţi pârâţii la cheltuieli de judecată către reclamantă.

Pentru a pronunţa această sentinţă, tribunalul a reţinut că între pârâta SC A.B. SRL, în calitate de promitentă-vânzătoare, şi reclamante, în calitate de promitente-cumpărătoare, a fost încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare din 14 februarie 2007, prin înscris sub semnătură privată, antecontract prin care pârâta s-a obligat să le vândă reclamantelor cota de ½ din apartamentul nr. 3 ce urma să se construiască, în schimbul preţului de 55.500 EURO, preţ ce trebuie achitat în două tranşe, respectiv, o tranşă de 37.500 EURO până la data de 15 februarie 2007, iar diferenţa de 17.000 EURO la data semnării contractului vânzare-cumpărare. Termenul pentru predarea-primirea apartamentului a fost stabilit la 15 martie 2007 şi, întrucât acest termen nu a fost respectat, reclamantele au notificat pârâta-promitentă-vânzătoare pentru plata penalităţilor de întârziere, conform antecontractului de vânzare-cumpărare, precizând, totodată, modificarea proiectului iniţial şi programarea încheierii contractului, după rezolvarea acestor cerinţe de către promitenta-vânzătoare. Întrucât părţile nu au căzut de acord asupra acestor solicitări, pârâta SC A.B. SRL a declanşat acţiune judecătorească pentru rezoluţiunea antecontractului de vânzare-cumpărare, din culpa promitenţilor-cumpărători, acţiune respinsă irevocabil ca inadmisibilă. În cadrul acestui proces, instanţele de judecată au reţinut că promitenţii-cumpărători - în speţă, reclamantele – şi-au îndeplinit obligaţia asumată de plată a avansului de 37.500 EURO.

La data de 29 ianuarie 2008, a mai reţinut tribunalul, între pârâta SC A.B. SRL şi pârâţii M.Ş.R. şi S.A.M. a fost încheiat contractul autentic de vânzare-cumpărare pentru acelaşi imobil ce a făcut obiectul antecontractului de vânzare-cumpărare, contract nr. 398/29 ianuarie 2008, a cărui nulitate absolută se solicită în prezenta cauză, pentru fraudă la lege.

Prima instanţă de fond a reţinut că acţiunea promitenţilor-cumpărători pentru constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare, este întemeiată, întrucât părţile contractante din contractul de vânzare-cumpărare au încheiat acest act juridic, deşi ştiau că afectează dreptul reclamanţilor asupra imobilului vândut, drept derivând din antecontractul de vânzare-cumpărare, nefiind reziliat. Sub acest aspect, tribunalul a mai reţinut că în contractul autentic de vânzare-cumpărare nr. 398/2008 a fost consemnată expres declaraţia promitentei-vânzătoare SC A.B. SRL de a se obliga să obţină rezoluţiunea convenţională sau judiciară a promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare, asumându-şi orice risc legat de rezoluţiunea acestui act şi obligându-se să-i despăgubească pe cumpărători în cazul în care nu va obţine rezoluţiunea.

Prin urmare, a concluzionat tribunalul, contractul de vânzare-cumpărare a cărui nulitate absolută se solicită în prezenta cauză, este fondat pe o cauză ilicită, întrucât la data încheierii acestui act juridic, atât pârâta-vânzătoare, cât şi pârâţii-cumpărători aveau reprezentarea clară asupra faptului că, în ceea ce priveşte imobilul ce face obiectul contractului, reclamantele erau în măsură să invoce drepturi proprii dobândite anterior, drepturi ce erau lezate prin însăşi încheierea contractului de vânzare-cumpărare. Prima instanţă a reţinut, astfel, reaua-credinţă a pârâţilor-cumpărători la încheierea actului de vânzare-cumpărare.

Împotriva acestei sentinţe au declarat apel pârâţii M.Ş. şi S.A.M., criticând sentinţa atacată pentru nelegalitate şi netemeinicie.

Prin decizia nr. 172 din 1 noiembrie 2013, Curtea de Apel Cluj a admis apelul pârâţilor şi a schimbat în tot sentinţa atacată, în sensul respingerii acţiunii reclamanţilor, cu obligarea intimaţilor la plata cheltuielilor de judecată.

Curtea de apel a apreciat, în pronunţarea acestei decizii, că hotărârea primei instanţe este nelegală, întrucât teza caracterului ilicit al cauzei pe care este fundamentat contractul de vânzare-cumpărare, nu poate să fie susţinută doar din perspectiva simplei cunoaşteri a existenţei promisiunii de vânzare-cumpărare încheiate anterior. Pornind de la acest considerent, instanţa de apel a reinterpretat probele administrate în cauză, reţinând caracterul rezonabil al încrederii pe care promitenţii-cumpărători o puteau dobândi cu privire la împrejurarea că vânzarea nu era de natură să lezeze drepturile reclamanţilor. Curtea a apreciat că evaluarea bunei-credinţe a pârâţilor-cumpărători trebuie să se facă prin raportare la criterii mai puţin exigente decât cele aplicabile profesioniştilor, luând în considerare mai mulţi factori, între care: faptul că vânzarea-cumpărarea s-a perfectat la aproximativ 9 luni de la data la care devenise exigibilă obligaţia de încheiere în formă autentică a contractului ce derivă din promisiunea de vânzare-cumpărare, faptul că preţul vânzării a fost superior celui negociat cu promitenţii-cumpărători, fiind achitat prin mijloace de plată necontestate, faptul că promisiunea de vânzare-cumpărare nu a fost notată în cartea funciară, faptul nerealizării formalităţilor de publicitate care să asigure opozabilitatea faţă de terţi a acestei convenţii.

Curtea de apel a respins susţinerile intimatelor-reclamante că pârâţii erau obligaţi să ia legătura cu reclamantele întrucât ştiau că imobilul este grevat de sarcina unui antecontract, reţinând că o atare susţinere este excesivă, având în vedere toate circumstanţele în care s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare, astfel încât nu poate fi reţinut faptul că în speţă a fost răsturnată prezumţia bunei-credinţe a cumpărătorilor prevăzute de art. 1899 din vechiul Cod civil aplicabil în speţă.

Împotriva acestei decizii au declarat recurs reclamantele SC A. SRL, prin lichidator judiciar CII G.M.L. şi C.A., criticând soluţia instanţei de apel pentru motivul de nelegalitate prevăzut de art. 304 pct. 4 şi 9 C. proc. civ.

În dezvoltarea criticilor de nelegalitate, recurentele-reclamante au arătat că decizia instanţei de apel se bazează pe două argumente lipsite de suport legal, respectiv: culpa recurentelor-reclamante care au dat dovadă de lipsă de diligenţă prin omisiunea notării antecontractului de vânzare-cumpărare în CF şi, respectiv, condiţiile necesare pentru răsturnarea prezumţiei bunei-credinţe a intimaţilor-pârâţi la încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

Sub primul aspect, au arătat recurentele, Curtea de apel a omis faptul că, potrivit Legii nr. 7/, notarea imobilului în CF, nu era posibilă, întrucât antecontractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat anterior construirii imobilului, lipsind numărul topografic sau cadastral. Ca atare, instanţa de apel le-a imputat recurentelor-reclamante neîndeplinirea unei obligaţii imposibil de executat legal.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea aspect, respectiv, condiţiile cerute pentru răsturnarea prezumţiei bunei-credinţe a pârâţilor-cumpărători, recurentele-reclamante au arătat că practica judiciară este aceea care a dezvoltat condiţiile cerute pentru existenţa bunei-credinţe, apreciindu-se că noţiunea de bună-credinţă trebuie apreciată ca problemă de legalitate, urmând a fi raportată la toate investigaţiile pe care o persoană trebuie să le facă pentru a-l cunoaşte pe cocontractantul său, anterior încheierii actului, astfel încât existenţa îndoielii relevă reaua-credinţă a cumpărătorului, conchid recurentele citând decizii de speţă ale instanţei supreme.

Recurentele au învederat că, faţă de aspectele învederate anterior prin trimitere la deciziile de speţă ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţa de apel a creat criterii noi de apreciere, inexistente în lege şi contrare practicii judiciare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Curţii Constituţionale, depăşind limitele puterii judecătoreşti, conform art. 304 pct. 4 şi 9 C. proc. civ.

Recurentele au mai arătat că motivarea instanţei de apel este contradictorie în conturarea capacităţii de înţelegere juridică a pârâţilor-cumpărători, reţinând pe de o parte că aceştia şi-au format convingerea că nu există niciun impediment pentru încheierea valabilă a contractului de vânzare-cumpărare, iar pe de altă parte ignorând faptul că pârâţii nu s-au documentat asupra corespondenţei purtate între părţile antecontractului de vânzare-cumpărare, care ar fi relevat faptul că urma să fie încheiat un contract la notar şi că s-a plătit un avans considerabil. Totodată, au arătat recurentele, toate prezumţiile instanţei de apel privind buna-credinţă a intimaţilor nu se bazează pe probe directe.

Recurentele-reclamante au învederat că, în speţă, au fost încălcate dispoziţiile art. 129 alin. 5 C. proc. civ. întrucât soluţia instanţei de apel se bazează pe argumente în contra faptelor incontestabile, pe de o parte, iar, pe de altă parte, instanţa a operat cu prezumţii ce nu se bazează pe probe directe. S-a arătat că, în dosar, nu există nicio probă din care să rezulte că pârâţilor le-ar fi fost prezentată corespondenţa dintre părţile antecontractului de vânzare-cumpărare, astfel încât, reţinerea instanţei de apel că intimaţii au avut credinţa că vânzarea lor este legitimă, întrucât din corespondenţa părţilor antecontractului reiese că nu s-a plătit preţul, este nelegală, nefiind susţinută de probe. De asemenea, toate prezumţiile instanţei de apel – relative la buna-credinţă a cumpărătorilor, abandonul promisiunii de vânzare-cumpărare, celeritatea tranzacţiilor imobiliare – nu se bazează pe probe directe în dosar.

Examinând actele şi lucrările dosarului, prin prisma motivelor de nelegalitate invocate, văzând şi dispoziţiile art. 304 pct. 4 şi 9 C. proc. civ., Înalta Curte a reţinut că recursul declarat este nefondat, pentru următoarele considerente:

În sistemul de drept civil român, promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare este acel contract sinalagmatic prin care promitentul-vânzător se obligă să vândă, iar promitentul – cumpărător se obligă să cumpere un anumit bun, în baza unui contract de vânzare-cumpărare care se va încheia în viitor. Pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare în baza promisiunii sau antecontractului bilateral de vânzare-cumpărare, este necesară o nouă manifestare de voinţă din partea părţilor, în sensul încheierii contractului vizat de o atare promisiune. Ca atare, promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare nu are ca efect transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului, dând naştere doar unei obligaţii de a face – aceea de a încheia în viitor contractul de vânzare-cumpărare – astfel încât, în caz de nerespectare a ei de către una dintre părţi, cealaltă parte poate cere doar despăgubiri, conform art.1075 C. civ. În ipoteza în care promitentul-vânzător nu-şi respectă obligaţia asumată prin promisiunea de vânzare-cumpărare şi, din această cauză, încheierea contractului de vânzare - cumpărare nu mai este posibilă – cazul în speţă, răspunderea promitentului – vânzător faţă de promitentul cumpărător va consta în plata unor despăgubiri, conform art. 1075 C. civ. vechi. Pe cale de consecinţă logică, dreptul promitentului-cumpărător corespunzător acestei obligaţii de dezdăunare a promitentului-vânzător este un drept de creanţă, până la încheierea contractului de vânzare-cumpărare translativ de proprietate, promitentul-cumpărător neavând niciun drept asupra bunului ce face obiectul promisiunii de vânzare-cumpărare.

Pornind de la aceste considerente, Înalta Curte a reţinut că problema de drept a speţei priveşte cercetarea motivelor de nulitate absolută a contractului de vânzare-cumpărare încheiat de părţi, vizând frauda la lege, prin raportarea prezumţiei de bună-credinţă a pârâţilor cumpărători, la adevăratul drept dobândit de recurentele-reclamante prin încheierea antecontractului de vânzare-cumpărare cu intimata SC A.B. SRL. Întrucât instanţa de apel a analizat prezumţia bunei-credinţe a pârâţilor-cumpărători prin raportare la dreptul dobândit de reclamante asupra imobilului ce a făcut obiectul antecontractului de vânzare-cumpărare, Înalta Curte a reţinut că se impune modificarea acestor considerente şi raportarea acestei prezumţii la dreptul dobândit de potenţialii cumpărători prin actul încheiat, respectiv, un drept de creanţă, iar nu un drept asupra imobilului ce urma a fi vândut. În atare situaţie, inserarea unei clauze în contractul de vânzare-cumpărare încheiat de părţi, prin care pârâta-vânzătoare se obligă să rezoluţioneze antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat anterior, nu are relevanţă în aprecierea bunei sau relei-credinţe a pârâţilor-cumpărători, în sensul dovedirii complicităţii la fraudă a acestora, în condiţiile în care natura juridică a actelor încheiate de părţile implicate în proces – respectiv, antecontractul de vânzare-cumpărare şi contractul de vânzare-cumpărare – este diferită, cele două categorii de acte producând efecte juridice distincte, astfel cum s-a relevat anterior. Sub acest aspect, Înalta Curte a reţinut că, spre deosebire de contractul de vânzare-cumpărare care transferă cumpărătorului dreptul de proprietate asupra bunului vândut, antecontractul de vânzare-cumpărare îi conferă promitentului-vânzător, în caz de nerespectare a obligaţiei asumate de promitentul-vânzător, un drept de creanţă constând în plata de despăgubiri conform art. 1075 C. civ., nefiind translativ de proprietate.

Faţă de aceste considerente, Înalta Curte apreciază că primul motiv de recurs invocat de recurentele-reclamante relativ la condiţiile necesare pentru răsturnarea bunei-credinţe a cumpărătorilor-intimaţi la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sunt nefondate. Nefondată este şi susţinerea privind culpabilizarea recurentelor-reclamante de către instanţa de apel, în sensul că nu ar fi notat contractul de vânzare-cumpărare în C.F., întrucât o atare susţinere este infirmată de considerentele deciziei atacate, care au apreciat acest aspect ca un argument în favoarea reţinerii bunei-credinţe a pârâţilor-cumpărători, în sensul că o atare notare în C.F. ar fi fost un argument împotriva pârâţilor. Desigur că, acest demers de notare a contractului în C.F. – este un gest de prudenţă al părţilor antecontractului de vânzare-cumpărare, dar nu este obligatoriu, cu atât mai mult că pot să apară şi situaţii în care demersul este imposibil de realizat – cazul în speţă – şi, în orice caz, nu este o garanţie a respectării integrale a obligaţiilor asumate prin antecontractul de vânzare-cumpărare.

Înalta Curte va respinge şi motivul de recurs privind depăşirea atribuţiilor puterii judecătoreşti de către instanţa de apel, conform art. 304 pct. 4 C. proc. civ., prin nerespectarea deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi deciziilor Curţii Constituţionale. Înalta Curte reţine că, în dezvoltarea motivelor de recurs, recurentele-reclamante au făcut trimiteri la diferite decizii de speţă ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu ample citate din acestea, decizii care nu sunt obligatorii pentru judecătorii fondului, cu atât mai mult cu cât aprecierile instanţei supreme se circumscriu situaţiilor particulare din fiecare speţă dată. Singurele decizii care au caracter obligatoriu pentru judecătorii fondului şi a căror nerespectare poate fi invocată drept motiv de nelegalitate, sunt deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţate în recursurile în interesul legii şi deciziile Curţii Constituţionale. Or, în problema de drept supusă dezbaterii în procesul de faţă, nu au fost pronunţate asemenea decizii. De altfel, nici recurentele-reclamante nu invocă în dezvoltarea criticilor formulate încălcarea unor atare hotărâri.

  Înalta Curte a reţinut ca nefondat şi motivul de recurs privind motivarea contradictorie a instanţei de apel în conturarea capacităţii de înţelegere a intimaţilor-pârâţi, întrucât critica vizează exclusiv aspecte de netemeinicie, ţinând de interpretarea şi aprecierea probelor administrate.

Faţă de schimbarea considerentelor instanţei de apel, în sensul că problema de drept din prezenta cauză impune raportarea bunei-credinţe a intimaţilor-cumpărători la lezarea adevăratului drept dobândit de recurentele-cumpărătoare prin antecontractul de vânzare-cumpărare, respectiv, un drept de creanţă constând în plata de despăgubiri, iar nu un drept asupra imobilului, drept de creanţă ce nu le este afectat prin încheierea de către părţi a contractului de vânzare-cumpărare, Înalta Curte a respins şi ultimul motiv de recurs întemeiat pe încălcarea art. 129 alin. 5 C. proc. civ., ca nefondat.

Pentru considerentele mai sus invocate, în baza art. 312 raportat la art.304 pct.4 şi 9 C. proc. civ., Înalta Curte a respins recursul declarat ca nefondat.