miercuri, 3 februarie 2016

fond funciar.preemțiune.promisiune bilaterală.aplicare în timp.faliment






-preemțiune.obligativitate parcurgere procedură

-din civil trim 1 2015-decizii relevante, Curtea de Apel Cluj 

Curtea de Apel Cluj, Secţia I-a civilă, decizia civilă nr. 484/A din 19 martie 2015

1. Cererea de chemare în judecată
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Cluj sub nr. dosar .../117/2014, reclamanta T.C. S.R.L. prin lichidator, ... C.L., a chemat-o în judecată pârâta N.C., solicitând instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâtei să încheie cu reclamanta act autentic de vânzare-cumpărare cu privire la imobilul situat în extravilanul localităţii G. înscris în CF 52278 F, nr. cadastral 52278, în caz contrar hotărârea să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare, să se dispună intabularea dreptului de proprietate al reclamantei în CF cu cheltuieli de judecată.
În motivare, s-a arătat că, între părţi, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare a imobilului în suprafaţă de 5800 mp, înscris în CF 52278 Feleacu, pentru preţul de 75.000 euro, achitat la 05.07.2012. Posesia terenului a fost predată.
Împotriva societăţii a fost deschisă procedura falimentului şi până la această dată nu a avut loc transferul dreptului de proprietate.
2. Soluţia primei instanţe
Prin sentinţa civilă nr. 443 din 26 septembrie 2014, Tribunalul Cluj, a respins acţiunea.
Pentru a pronunţa această sentinţă, tribunalul a reţinut că, între părţi, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare a imobilului în suprafaţă de 5800 mp, înscris în CF 52278 F, pentru preţul de 75.000 euro. Preţul a fost achitat anterior încheierii antecontractului.
Promitenta vânzătoare s-a obligat să se prezinte la notarul public în vederea încheierii actelor în formă autentică la data stabilită de promitenta cumpărătoare, cel mai târziu în termen de 1 an de la încheierea antecontractului, respectiv din 28.04.2012.
Convenţia a fost încheiată ulterior adoptării Noului Cod Civil, care prevede că transmiterea dreptului de proprietate asupra unor imobile se poate face doar în formă autentică, formă cerută ad validitatem.
Potrivit art. 1669 Cod civil, prevede: „când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză nejustificat să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.”
În primul rând, trebuie reţinut că, în cauză, nu s-a făcut dovada unui refuz nejustificat, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, al promitentei cumpărătoare de a se prezenta în faţa notarului, ca urmare a notificării sale.
În al doilea rând, dispoziţiile sus citate impun ca toate celelalte condiţii de validitate ale convenţiei să fie îndeplinite. Art. 1244 C. civ. prevede că, în afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în CF.
Potrivit art.888 C.civil : „ înscrierea în cartea funciară se efectuează în baza înscrisului autentic notarial, a hotărârii judecătoreşti ....” iar art. 885 prevede efectul constitutiv al înscrierii în cartea funciară.
Rezultă, aşadar, că antecontractul de vânzare-cumpărare, pentru a putea fi validat, este necesar să fie întocmit în formă autentică, chiar dacă prin acesta nu se stabileşte decât obligaţia de a face, respectiv de a încheia pentru viitor actul de vânzare-cumpărare.
Antecontractul de vânzare-cumpărare stabileşte principala obligaţie a promitentului vânzător de a strămuta proprietatea la un moment viitor. La data introducerii cererii de chemare în judecată, este în vigoare Legea nr. 17/2004, care prevede respectarea dreptului de preemţiune.
La momentul formulării cererii de chemare în judecată, trebuia îndeplinită şi această obligaţie, întrucât respectarea dreptului de preemţiune reprezintă o condiţie de validitate ce trebuie îndeplinită.
Articolul 5. din Legea nr. 17/2014 prevede: “(1) în toate cazurile în care se solicită pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de contract de vânzare-cumpărare, acţiunea este admisibilă numai dacă antecontractul este încheiat potrivit prevederilor Legii nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale legislaţiei în materie, precum şi dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute la art. 3, 4 şi 9 din prezenta lege, iar imobilul ce face obiectul antecontractului este înscris la rolul fiscal şi în cartea funciară. (2) Cererea de înscriere în cartea funciară a dreptului de proprietate se respinge dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de prezenta lege.”
De asemenea, articolul 9 din acelaşi act normativ stipulează: “avizul final necesar încheierii contractului de vânzare în formă autentică de către notarul public sau pronunţării de către instanţă a unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de contract de vânzare se emite de către structurile teritoriale pentru terenurile cu suprafaţa de până la 30 de hectare inclusiv, iar pentru terenurile cu suprafaţa de peste 30 de hectare, de către structura centrală.”
Analiza extrasului de CF confirmă că imobilul obiect al convenţiei se află în extravilanul localităţii F, astfel încât, la momentul actual, respectarea obligaţiilor stabilite în Legea nr. 17/2014 este obligatorie.
3. Apelul
Împotriva acestei sentinţe, a declarat în termen legal apel reclamanta, solicitând schimbarea ei, în sensul admiterii cererii.
În motivarea apelului ei, reclamanta învederează că forma autentică a promisiunii de vânzare-cumpărare a fost prevăzută doar de art. 24 alin. 5 din Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi publicităţii imobiliare, dispoziţii care nu erau în vigoare la data încheierii contractului dedus judecăţii, 28.04.2012, şi care, oricum, a fost abrogată ulterior prin dispoziţiile Legii nr. 221/2013.
În ceea ce priveşte refuzul nejustificat al pârâtei intimate, legea nu impune vreo anumită procedură, astfel că dovada acestui fapt poate fi făcută prin orice mijloc de probă, inclusiv din interogatoriu, care a fost greşit respins de prima instanţă şi care poate fi administrat de instanţa de apel în măsura în care apreciază necesar.
Exercitarea dreptului de preemţiune a fost reglementată diferit prin Legea nr. 17/2014, însă aceasta nu se aplică promisiunilor încheiate anterior intrării ei în vigoare. De altfel, promitentul cumpărător nu ar avea cum să îndeplinească această procedură, care revine vânzătorului, fără un mandat expres din partea acestuia, iar promitentul vânzător de rea-credinţă poate împiedica, astfel perfectarea promisiunii prin omisiunea de a înainta actele pentru parcurgerea procedurii.
4. Pârâta intimată, deşi legal citată, nu a depus întâmpinare şi nu s-a prezentat în faţa instanţei.
5. Analizând apelul formulat prin prisma motivelor invocate, raportat la dispoziţiile art. 476 şi 477 Cod proc. civ., curtea apreciază că acesta nu este fondat, din considerentele ce urmează a fi expuse.
Astfel, în ceea ce priveşte forma autentică a promisiunii de vânzare-cumpărare, la momentul încheierii acesteia, ea având dată certă, conform încheierii de atestare avocaţială nr. 5 din data de 5.06.2012, erau aplicabile dispoziţiile Codului civil, întrucât, în Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi publicităţii imobiliare, a fost introdus un text privind necesitatea formei autentice a promisiunilor de vânzare-cumpărare având ca obiect imobile abia prin art. VII5 din Legea nr. 127/2013, care a adăugat un nou alineat, alin. 5 la art. 24 din legea cadastrului, cu următorul conţinut: „promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept real in legătură cu acesta (...) se încheie in formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute”. Acest text a şi fost abrogat ulterior, în acelaşi an, prin art. II din Legea nr. 221/2013.
Potrivit art. 1669 alin. 1 C. civil, aplicabil în cauză, „când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite”.
Această dispoziţie a primit interpretări diferite în doctrină şi jurisprudenţă. Într-o primă interpretare, care coincide cu cea a primei instanţe, condiţiile de validitate se referă atât la cele de fond, cât şi la cele de formă ale contractului promis, reţinându-se, astfel, aplicabilitatea art. 1244 C. civ., privind forma autentică a convenţiilor ce strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară, o promisiune de vânzare-cumpărare ce nu respectă această formă fiind considerată nulă. Într-o altă opinie, condiţiile de validitate pe care le-a avut în vedere legiuitorul în art. 1169 alin. 1 C. civil se referă doar la condiţiile de fond ale contractului promis, nu şi la cele de formă, întrucât, atunci când legiuitorul a dorit să includă şi condiţiile de formă, a făcut acest lucru în mod expres, cum este situaţia promisiunii de donație art. 1014 alin. 1 C. civ., prevăzând că „sub sancţiunea nulităţii absolute, promisiunea de donaţie este supusă formei autentice”. În fine, într-o altă opinie, s-a apreciat că art. 1669 alin. 1 C. civ. prevede forma autentică a promisiunii de vânzare-cumpărare doar ca o condiţie de executorialitate, şi nu una de validitate, raportat la această interpretare, acţiunea reclamantei fiind, de asemenea, nefondată.
Curtea îşi însuşeşte opinia potrivit căreia condiţiile cerute de art. 1669 alin. 1 C. civ., se referă la condiţiile de fond ale contractului promis, a căror respectare este suficientă pentru executarea silită a promisiunii.
Sub acest aspect, hotărârea primei instanţe ar fi nefondată.
Cu toate acestea, cererea reclamantei este nefondată, fiind corect respinsă de prima instanţă şi apelul ei urmând să fie respins în consecinţă, pentru că nu a fost respectată procedura de exercitare a dreptului de preemţiune prevăzută de Legea nr. 17/2014.
Reclamanta a susţinut în motivele de apel că această lege ar fi aplicabilă doar promisiunilor încheiate după intrarea ei în vigoare. Cu privire la neretroactivitatea legii noi, Curtea Constituţională a statuat prin decizia nr. 755/16.12.2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 101/9.02.2015, obligatorie pentru instanţe, stabilind că transferul dreptului de proprietate trebuie să fie supus reglementării existente la momentul încheierii actului translativ de proprietate, aşadar, după exercitarea dreptului de preemţiune prevăzut de Legea nr. 17/2014, întrucât, prin aceasta, nu sunt încălcate dispoziţiile art. 15 alin. 2 din Constituţie, legea nouă aplicându-se de îndată şi nu retroactiv, fiind vorba de efectele produse de situaţiile formate după abrogarea legii vechi. Aşadar, Legea nr. 17/2014 se aplică în cauză, fiind în vigoare la data înregistrării cererii de chemare în judecată.
Reclamanta a susţinut că, dacă s-ar aplica această lege, dispoziţiile acesteia l-ar favoriza pe promitentul vânzător de rea credinţă, care este singurul care poate declanşa procedura exercitării dreptului de preemţiune, aşa cum rezultă din dispoziţiile art. 6 alin. 1 din lege. În realitate, promitentul cumpărător este un creditor chirografar al promitentului vânzător şi, în această calitate, poate acţiona în locul şi în numele lui, în caz de rămânerea acestuia în pasivitate, fără a avea nevoie de un mandat expres, aşa cum rezultă din dispoziţiile art. 1560 lin. 1 C. civil, ce reglementează acţiunea oblică şi care prevăd că creditorul a cărui creanţă este certă şi exigibilă poate să exercite nu doar acţiunile, ci şi drepturile debitorului atunci când acesta, în prejudiciul creditorului, refuză sau neglijează să le exercite.
Reclamanta nu a parcurs procedura prevăzută de art. 6 şi urm. din Legea nr. 17/2014, privind exercitarea dreptului de preemţiune, obligatorie anterior înregistrării cererii de chemare în judecată pentru executarea silită a promisiunii de vânzare-cumpărare.
Sub acest aspect, aşadar, hotărârea primei instanţe este legală şi temeinică, urmând a fi menţinută.
Raportat la cele reţinute, considerentele din apel vizând proba refuzului nejustificat nu se mai impun a fi analizate, iar interogatoriul pârâtei ar fi irelevant.