luni, 12 mai 2014

prescripţie.început.proces penal.încetare.prescripţia răspunderii penale.acces la justiţie.efectivitate



Încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Acțiune în despăgubiri formulată în fața instanței civile. Termen de prescripție.

Decretul nr. 167/1958, art. 1, art.3
C.pr.pen. art. 19, art.20
Convenția europeană a drepturilor omului, art. 6

 

Nu sunt întrunite cerinţele legale pentru a interveni prescripţia dreptului material la acţiunea în despăgubiri pentru prejudicii cauzate prin săvârșirea unei fapte ilicite, din perspectiva celei de a doua teze a art. 8 din Decretul nr. 167/1958, în situația în care s-a constatat împlinirea termenul de prescripţie a răspunderii penale şi s-a dispus încetarea procesului penal, astfel că ancheta penală nu s-a finalizat cu identificarea persoanelor vinovate de săvârşirea faptei.

Potrivit dispoziţiilor legii procesual penale, părţile vătămate se puteau constitui părţi civile până la citirea actului de sesizare, în faţa instanţei de judecată, însă cum latura civilă nu a mai putut fi examinată ca urmare a încetării procesului penal înainte de trimiterea în judecată a persoanei vinovate, deoarece intervenise prescripţia răspunderii penale, respingerea ca prescrisă a acţiunii civile în pretenţii formulată ulterior pe cale separată, poate fi calificată ca o încălcare a dreptului de acces la o instanță în sensul articolului 6 par. 1 din Convenţia Europeană.

 

Secția I civilă,  decizia nr. 293 din 30 ianuarie 2014

 

Prin cererea înregistrată la data de 03.07.2012 pe rolul Tribunalului Sibiu, reclamanţii C.N., E.P., G.V., T.I., O.G., I.A., S.O., S.N., N.C., I.C., M.S., N.M. au cerut, în contradictoriu cu intimaţii M.Ap.N., Statul Român prin M.F.P. şi D.A., despăgubiri pentru daunele morale aduse prin privarea de libertate şi afectarea sănătăţii.

Intimaţii au invocat excepţiile netimbrării acţiunii, a inadmisibilităţii acţiunii, a lipsei calităţii procesual pasive a M.F.P şi a prescripţiei dreptului la acţiune.

Prin sentinţa civilă nr. 141/2013, prima instanţă a respins excepţiile netimbrării cererii, inadmisibilităţii acţiunii şi a lipsei calităţii procesuale pasive a M.F.P., a admis excepţia prescripţiei dreptului la acţiune şi a respins acţiunea reclamanţilor.

Instanţa de fond a reţinut că excepţia netimbrării este nefondată, raportat la prevederile art. 15 lit. g) din Legea nr. 146/1997.

Referitor la excepţia inadmisibilităţii acţiunii, s-a reţinut că este de asemenea, neîntemeiată deoarece reclamanţii urmăresc să valorifice un drept pretins a fi fost încălcat şi un interes, pretins a fi legitim.

În ce priveşte excepţia legitimării procesuale a M.F.P., prima instanţă a reţinut că Ministerul Finanţelor reprezintă statul, ca subiect de drepturi şi obligaţii, în fata organelor de justiţie.

Instanţa a constatat că izvorul pretenţiilor reclamanţilor îl constituie cercetările penale ce au avut finalitate prejudiciabilă pentru aceştia. În acţiunea având ca scop repararea pagubei produse din cauze penale, persoana îndreptăţită poate chema în judecată civilă statul, care este citat prin Ministerul Finanţelor Publice.

Examinând excepţia prescripţiei dreptului la acţiune, Tribunalul a considerat-o fondată, reţinând că situaţia care a determinat producerea prejudiciului moral şi fizic al reclamanţilor a culminat cu perioada de după 21.12.1989, dată de la care au decurs cercetările necesare aflării persoanelor responsabile de acesta. Data de referinţă invocată în susţinerea excepţiei este 02.09.1998, trimiterea în judecată a intimatului, persoană fizică, dată de la care nu se mai putea invoca necunoaşterea persoanei vinovate. De la această dată reclamanţii au rămas în pasivitate, mai mult decât termenul legal de prescripţie.

Prin Decretul nr. 31/1954, prin art. 54 - 56 (abrogat la 1.10.2011), dispoziţii preluate şi de Noul Cod civil în art. 2500 - 2544, se dispune că repararea nepatrimonială a unei daune morale este imprescriptibilă extinctiv şi este prescriptibilă în termenul general de prescripţie acţiunea în repararea patrimonială a unei daune morale, aceasta fiind o acţiune prin care se valorifică un drept de creanţă, o acţiune patrimonială şi personală şi care este prescriptibilă extinctiv (în termenul de 3 ani prescris de art. 2515 NCC).

În termenii art. 54 din actul normativ arătat (art. 2502 pct. 1 CCN), persoana care a suferit o atingere în dreptul său la nume ori la pseudonim, la denumire, la onoare, la reputaţie, în dreptul personal nepatrimonial de autor al unei opere ştiinţifice, artistice ori literare, de inventator sau în orice alt drept personal nepatrimonial, va putea cere instanţei judecătoreşti încetarea săvârşirii faptei care aduce atingere drepturilor mai sus arătate şi va putea cere ca instanţa judecătorească să oblige pe autorul faptei săvârşite fără drept, să publice, pe socoteala acestuia, în condiţiile stabilite de instanţă, hotărârea pronunţată ori să îndeplinească alte fapte destinate să restabilească dreptul atins.

În termenii art. 56 din acelaşi act normativ, drepturile personale nepatrimoniale sunt ocrotite şi după moarte, în măsura stabilită de lege sau de regulile de convieţuire ...., semnificând imprescriptibil.

Concluzionând, instanţa de fond a reţinut că acţiunea de față este personală şi patrimonială, fiind supusă prescripţiei de 3 ani, termen care a fost cu mult depăşit, raportat la data de 2.09.1998.

Prin decizia civilă nr. 32 din 4 aprilie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia, Secţia I civilă a admis apelul declarat de reclamanţi împotriva sentinţei pronunţată de Tribunalul Sibiu. A anulat sentinţa atacată şi a trimis cauza aceleiaşi instanţe pentru soluţionarea fondului cauzei.

Analizând legalitatea şi temeinicia sentinţei atacate, prin prisma criticilor formulate, Curtea a constatat următoarele:

Acţiunea în răspundere delictuală promovată de reclamanţi este una patrimonială, astfel că potrivit art. 1 şi 3 din Decretul nr. 167/1958, aplicabil în cauză raportat la data producerii faptei ilicite, este o acţiune prescriptibilă în termen de 3 ani.

Termenul de prescripţie începe să curgă, potrivit art. 8 din acelaşi decret, de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască, atât paguba, cât şi pe cel care răspunde de ea.

În cauză, având în vedere valorile nepatrimoniale lezate prin fapta ilicită, s-a constatat că paguba a fost cunoscută de reclamanţi de la data producerii faptei.

În schimb, în ce priveşte cea de-a doua cerinţă impusă de art. 8, aceea ca cel vătămat să-l cunoască pe făptuitor, Curtea a reţinut că această condiţie nu este realizată în cauză pentru a începe să curgă termenul de prescripţie.

Astfel, s-a reținut că după evenimentele din decembrie 1989, în timpul cărora reclamanţii au susţinut că s-au săvârşit faptele prejudiciabile, s-a demarat cercetarea penală pentru identificarea persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte. În cursul anchetei penale, prin rezoluţia din 01.03.2010 dată în dosar nr. 2xx/P/2007 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor Militare, menţinută prin sentinţa penală nr. 17 din 10.05.2011 a Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti, definitivă, s-a constatat că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru fapta de lipsire de libertate, astfel că ancheta penală nu s-a finalizat cu identificarea persoanelor vinovate de săvârşirea acestei fapte.

Faţă de cele ce preced, Curtea a constatat că nu sunt întrunite cerinţele legale pentru a interveni prescripţia dreptului material la acţiune, astfel că în mod greşit prima instanţă a admis această excepţie.

Ca urmare, în temeiul art. 297 C.pr.civ., Curtea a admis apelul reclamanţilor şi, având în vedere că prima instanţă s-a pronunţat pe excepţie, iar apelanţii reclamanţi au solicitat trimiterea cauzei spre rejudecare, a anulat hotărârea primei instanţe şi a trimis cauza spre rejudecare, pentru ca Tribunalul să analizeze fondul cererii reclamanţilor.

Împotriva acestei decizii a declarat recurs M.Ap.N.

Prin motivele de recurs s-a invocat incidenţa art. 304 pct. 9 C.pr.civ., sens în care s-a susţinut că instanţa de apel a interpretat şi aplicat în mod greşit dispoziţiile Decretului nr. 167/1958 privind prescripţia extinctivă.

Pentru antrenarea răspunderii civile delictuale nu este necesară condamnarea penală a autorilor faptelor ilicite prin sentinţă definitivă, care să influenţeze momentul de la care curge termenul de prescripţie al acţiunii civile în pretenţii, iar acceptarea tezei contrare ar însemna că răspunderea civilă delictuală poate fi antrenată doar pentru fapte ilicite ce constituie totodată şi infracţiuni, limitându-se astfel nejustificat sfera delictuală. Având în vedere aceste considerente, pentru angajarea răspunderii civile delictuale nu este necesară stabilirea printr-o hotărâre penală definitivă a vinovăţiei făptuitorului, fiind suficient ca persoana prejudiciată să-1 cunoască.

În altă ordine de idei, este adevărat faptul că art. 22 alin. (1) C.pr.pen. stabileşte că hotărârea definitivă a instanţei penale are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile cu privire la existenţa faptei, a persoanei care a săvârşit-o şi a vinovăţiei acesteia; acest aspect nu semnifică, însă, faptul că persoana prejudiciată trebuie să urmeze în primul rând calea răspunderii penale şi nici nu influenţează data de la care curge termenul de prescripţie al răspunderii civile delictuale.

De altfel, art. 19 alin. (1) şi (2) C.pr.pen. prevede că judecarea în faţa instanţei civile a acţiunii pentru repararea pagubelor materiale şi a daunelor morale pricinuite prin infracţiune se suspendă până la rezolvarea definitivă a cauzei penale, dar, aceste dispoziţii trebuie interpretate în sensul că procesul penal suspendă cauza civilă, nu şi termenul de prescripţie al acesteia, ci numai acţiunea civilă demarată în cadrul acestui termen.

Faţă de aceste aspecte, s-a arătat că nimic nu i-a oprit pe reclamanţi să înregistreze pe rolul instanţei civile o acţiune pentru repararea pagubelor materiale şi a daunelor morale, suspendabilă, potrivit art. 244 alin. (1) pct. 2 C.pr.civ., până la soluţionarea laturii penale a cauzei.

Nu în ultimul rând, astfel cum reiese din conţinutul cererii de chemare în judecată, intimaţii - reclamanţi au cunoscut încă din momentul în care au fost reţinuţi în sediul Unităţii Militare nr. 01xxx Sibiu că persoana responsabilă de acţiunile prejudiciabile a fost pârâtul D.A., în calitate de comandant al unităţii, astfel încât, sub acest aspect, reiese faptul că termenul de prescripţie de trei ani prevăzut de Decretul nr. 167/1958, a început să curgă, pentru fiecare intimat  reclamant, în parte, odată cu încetarea cauzelor reţinerii, respectiv cel mai târziu, luna ianuarie 1990.

În concluzie, s-a solicitat admiterea recursului, modificarea deciziei atacate în sensul respingerii apelului formulat de intimaţii - reclamanţi şi menţinerea sentinţei civile nr. 141/2013 pronunţată de Tribunalul Sibiu, ca fiind temeinică şi legală.

Examinând recursul prin prisma criticilor formulate, Înalta Curte a constatat că nu este fondat,  pentru considerentele ce succed:

Singura critică de nelegalitate formulată de recurentul pârât M.Ap.N. vizează interpretarea şi aplicarea greşită a dispoziţiilor legale referitoare la determinarea momentului începerii cursului prescripţiei extinctive în cazul acţiunii în răspundere civilă delictuală, din perspectiva incidenţei dispoziţiilor speciale înscrise în art. 8 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958 privind prescripţia extinctivă.

Potrivit art. 8 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958, „Prescripţia dreptului la acţiune în repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicită, începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască, atât paguba cât şi pe cel care răspunde de ea".

În apel, Curtea a constatat, în mod corect, că acţiunea în răspundere delictuală promovată de intimaţii - reclamanţi este una personală, patrimonială, astfel încât, intrând sub incidenţa prevederilor art. 1 şi 3 din Decretul nr. 167/1958 privind prescripţia extinctivă, termenul de prescripţie este de trei ani.

Instanţa de apel a reţinut, totodată, că raportat la prevederile art. 8 din acelaşi decret, prima cerinţă conţinută în această normă legală a fost realizată, având în vedere valorile nepatrimoniale lezate prin fapta ilicită, paguba fiind cunoscută de intimaţii-reclamanţi de la producerea faptei, dar nu a fost realizată cea de-a doua condiţie pentru a începe să curgă termenul de prescripţie, respectiv aceea ca cel vătămat să-1 cunoască pe cel care răspunde de producerea pagubei.

În stabilirea situaţiei de fapt s-a reţinut că după evenimentele din decembrie 1989 s-a demarat cercetarea penală pentru identificarea persoanelor care se fac vinovate de faptele prejudiciabile pentru intimaţii reclamanţi.

Prin rezoluţia din 01.03.2010, dată în dosarul penal nr. 2xx/P/2007 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor Militare, menţinută prin sentinţa penală nr. 17 din 10.05.2011 pronunţată de Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti, definitivă, s-a constatat că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru fapta de lipsire de libertate şi s-a dispus încetarea procesului penal faţă de inculpatul D.A., astfel că ancheta penală nu s-a finalizat cu identificarea persoanelor vinovate de săvârşirea acestei fapte.

În dosarul penal intimaţii-reclamanţi au fost părţi vătămate, iar înainte de trimiterea în judecată, urmare încetării procesului penal, latura civilă nu a mai fost examinată.

Potrivit dispoziţiilor legii procesual penale, părţile vătămate se puteau constitui părţi civile până la citirea actului de sesizare, în faţa instanţei de judecată.

Or în cazul dedus judecăţii, intimaţii reclamanţi au susţinut că s-ar fi constituit părţi civile în procesul penal, înţelegând să uziteze astfel de calea procedurală pusă la dispoziţia lor de legea procesual penală în faza de urmărire penală.

Acest aspect este esenţial pentru lămurirea problemei litigioase ce se impune a fi soluţionată, reprezentată de stabilirea datei de la care începe să curgă termenul de prescripţie al acţiunii civile, raportat la identificarea, din perspectiva celui vătămat, a persoanei vinovate.

Prima instanţă nu s-a preocupat în nici-un fel de lămurirea acestei chestiuni, reţinând, sumar, că situaţia care a determinat producerea prejudiciului moral şi fizic al reclamanţilor a culminat cu perioada de după 21.12.1989, dată de la care au decurs cercetările necesare aflării persoanelor responsabile de acesta. În examinarea excepţiei prescripţiei dreptului la acţiune data de referinţă invocată este 02.09.1998, trimiterea în judecată a intimatului, persoană fizică, dată de la care nu se mai putea invoca necunoaşterea persoanei vinovate. De la această dată reclamanţii au rămas în pasivitate, mai mult decât termenul legal de prescripţie.

Curtea de apel a constatat că prin sentinţa penală nr. 17 din 10.05.2011 a Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti, definitivă, s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru fapta de lipsire de libertate, astfel că ancheta penală nu s-a finalizat cu identificarea persoanelor vinovate de săvârşirea acestei fapte. Deci, nu sunt întrunite cerinţele legale pentru a interveni prescripţia dreptului material la acţiune, astfel că în mod greşit prima instanţă a admis această excepţie.

Înalta Curte constată că instanţa de apel a avut în vedere situaţia în care acţiunea civilă ar fi fost pornită în cadrul procesului penal şi ar fi rămas nesoluţionată, caz în care prescripţia începe să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârii penale, întrucât, potrivit art. 20 C.pr.pen., persoana vătămată constituită parte civilă în procesul penal poate să pornească acţiune în faţa instanţei civile, dacă instanţa penală, prin hotărârea rămasă definitivă, a lăsat nesoluționată acţiunea civilă.

Recurentul pârât a susţinut, însă, aplicabilitatea la speţă a dispoziţiilor art. 19 alin. (1) şi (2) C.pr.pen. potrivit căruia, judecarea în faţa instanţei civile a acţiunii pentru repararea pagubelor materiale şi a daunelor morale pricinuite prin infracţiune se suspendă până la rezolvarea definitivă a cauzei penale, interpretând aceste dispoziţii în sensul că procesul penal suspendă cauza civilă, nu şi termenul de prescripţie al acesteia, ci numai acţiunea civilă demarată în cadrul acestui termen.

Înalta Curte observă că aceasta din urmă este situaţia vizată de principiul potrivit căruia „penalul ţine loc civilul", aplicabil doar în situaţia în care partea vătămată care nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, a intentat proces în faţa instanţei civile, în termenul general de prescripţie, judecata în faţa instanţei civile urmând a fi suspendată până la soluţionarea laturii penale.

În cauza de faţă, intimaţii reclamanţi au fost părţi vătămate şi, potrivit dispoziţiilor legii procesual penale, se puteau constitui părţi civile până la citirea actului de sesizare în faţa instanţei de judecată.

În speţă, însă, înainte de trimiterea în judecată, urmare încetării procesului penal în faza de urmărire penală, deoarece intervenise prescripţia răspunderii penale, latura civilă nu a mai putut fi examinată.

Intimaţii reclamanţi aveau posibilitatea de a alege să introducă şi o acţiune civilă separată împotriva pârâţilor, sau să se constituie şi parte civilă în contextul procedurii pe plângerea lor penală. Instanţa penală urma să dea o soluţie la această cerere numai atunci când se pronunţa pe fondul cauzei penale (chiar dacă atunci constata lipsa de răspundere penală a inculpaţilor). Dacă procedura penală încetează însă, atunci examinarea cererii pe civil poate fi introdusă separat într-o instanţă civilă.

În aceste condiţii se poate spune că intimaţii reclamanţi au folosit posibilităţile oferite de sistemul de drept intern de a introduce o plângere penală în care urmau a formula şi o cerere alăturată în pretenţii civile până la citirea actului de sesizare în faţa instanţei de judecată şi de aceea, se puteau aştepta în mod legitim ca cererea lor să fie examinată de instanţe. Ei avuseseră, aşadar, speranţa legitimă ca instanţele să statueze, favorabil sau nu, asupra cererii lor în despăgubiri. Faptul că nu s-a întâmplat acest lucru s-a datorat în întregime unor circumstanţe de care erau răspunzătoare autorităţile judiciare, mai ales întârzierile excesive în cursul procesului penal, care au antrenat încetarea procesului penal prin prescrierea răspunderii penale şi, drept consecinţă, imposibilitatea pentru reclamanţi de a-şi vedea analizată acţiunea civilă în cadrul procesului penal.

În acest sens, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat în cauza Anagnostopoulos c. Greciei, că în situaţia în care sistemul intern oferă o cale de atac justiţiabililor, statul are obligaţia să se asigure că aceştia se bucură de garanţiile fundamentale prevăzute în articolul 6 par. 1 din Convenţie.

În cauze similare (Atanasova, Dinchev şi Tonchev c. Bulgariei) Curtea, constatând că pretenţiile civile ale reclamanţilor, constituiţi parte civilă într-o procedură penală, nu fuseseră examinate din cauza închiderii acelor dosare penale ca rezultat al intervenţiei termenului de prescriere, a statuat că reclamanţii nu se bucuraseră de acces efectiv la justiţie şi acest lucru nu putea fi atenuat de faptul că aveau posibilitatea de a introduce o acţiune civilă separată.

În aceste circumstanţe, în cauza de faţă, respingerea ca prescrisă a acţiunii civile în pretenţii formulată de intimaţii reclamanţi pe cale separată, la data de 3 iulie 2012, ridică o problemă din punctul de vedere al accesului la instanţă, putând fi calificată ca o încălcare în sensul articolului 6 par. 1 din Convenţia Europeană.

Soluţionând litigiul pe excepţie, prima instanţă s-a mărginit să facă doar verificări limitate la acest aspect, astfel încât, schimbând motivarea, se constată că în mod corect, Curtea de apel a statuat că nu sunt întrunite cerinţele legale pentru a interveni prescripţia dreptului material la acţiune al reclamanţilor, a anulat hotărârea primei instanţe şi a trimis cauza spre rejudecare, pentru ca Tribunalul să analizeze fondul cererii de chemare în judecată.

Faţă de cele ce preced, constatându-se că nu sunt incidente în recurs motive de modificare a hotărârii atacate, Înalta Curte, în raport de dispoziţiile art. 312 alin. (1) C.pr.civ., a respins ca nefondat, recursul declarat de pârât.